diumenge, 25 de març del 2012

Menys és més.

El minimalisme és la culminació de la línia seguida per l’art abstracte. És una corrent artística que es caracteritza per reduir l’obra d’art allò essencial, despullar-la de tots els elements sobrants, sense floritures.

Aquest corrent sorgeix als anys 60 com a reacció al subjectivisme y la forta carga emocional de l’expressionisme abstracte.

Va rebre el nom d’art mínim, cool art o art de les estructures primàries . No obstant el  terme “minimal” va ser utilitzat per primera vegada pel filòsof Richard Wolhein l’any 1965 en un article que va publicar a la revista Art Magazine.

L’art minimalista utilitza formes elementals (cubs, piràmides, esferes...) que es repeteixen amb petites variacions i sense cap mena de floritura o interferència exterior. L’objecte només estableix relació amb l’espai que l’envolta i amb la llum que incideix sobre ell. L’entorn és allò essencial per la comprensió de l’obra, és un element molt important en el minimalisme, sobretot en l’escultura.

Es tracta sempre d’obres fresques, senzilles i de poc contingut conceptual (que no vol dir que no en tingui). Es caracteritza per l’ús de colors purs, superfícies planes, sense utilització d’un marc...

Per posar un exemple d’art minimalista podem destacar l’escultor nord-americà Richard Serra, considerat un dels millors escultors vius. Conegut per les seves grans obres minimalistes fetes amb fulles de metall. La seva obra magistral coneguda amb el nom de “la serp”. Està composta per tres tires d’acer amb formes sinuoses. L’escultor amb aquesta obr intenta donar forma l’espai on es troba. L’escultura permet a l’espectador interactuar amb ella. Es pot entrar dins l’escultura, observa-la des de fora... aquest és un clar exemple que té l’art minimalista amb el context, amb l’espai on es troba. 



La Serp de Richard Serra

1 comentari:

  1. És sorprenent com aquest escultor treballa amb aquestes grans planxes d’acer corten. Les obres que crea sempre les construeix per a llocs específics, tot desafiant la percepció de l’espectador. En el seu treball és pot veure com utilitza perfectament l’estil minimalista sense que les seves obres perdin l’essència.
    “El que realment m'interessa és la construcció d'espais i l'acer és el material que em permet fer-ho”(cita de l’escultor)

    ResponElimina