dijous, 1 de març del 2012

L'adéu a Tàpies


Considero oportú iniciar el blog amb una notícia que fins fa uns dies era portada a la majoria d'apartats de Cultura de qualsevol diari i pàgines relacionades amb l'art.

El mes passat va morir un artista català que segurament tots coneixem. Tots recordem les creus de Tàpies, les "A", els vermells, negres, els collages... Però, realment, entenem l'art de Tàpies?

Crec que per comprendre una obra que abandona totalment el figurativisme ens hem d'informar bé sobre l'autor, sobre el seu curriculum artístic, sobre les influències que han pesat sobre ell, entre un llarg etc.

Abans de començar a aprofundir sobre les causes de la pèrdua del figurativisme, és important tenir en compte a què han desembocat, i Tàpies és un exemple contemporàni, clar i a l'abast de tothom

Cal aclarir, però, que tot i que l'obra de Tàpies possiblement no sigui tan entenedora com un retrat de Goya de la família reial, no per això és menys art; sense despreciar cap dels dos, per suposat. Aquest concepte quesegurament tothom té clar, sembla que alguns mitjans comunicatius no han comprès, ja que arran de la mort de l'artista, han aprofitat per despreciar l'obra d'un català que s'ha fet imprescindible en museus tan importants com el MOMA. Potser el problema és aquest, que l'obra és resultat d'un català.

Tot i així, cal tenir crítica pròpia i contrarrestar informació en diferents fonts per tal d'atançar-nos tant com sigui possible a l'objectivitat; fita realment complicada en el món de l'art.

A continuació, deixo uns links per tal de facilitar-vos algunes dades de Tàpies i les diferents formes d'anunciar la mort de l'artista en diferents mitjans de comunicació. 









Antòni Tàpies junt a dues obres seves.



Fundació Tàpies



 Notícia La Vanguardia

 Notícia The New York Times

Notícia Intereconomia per APM?









3 comentaris:

  1. És un treball en grup, potser no cal signar les entrades, no?

    ResponElimina
  2. Potser valdria la pena posar un fons menys estrident que deixès llegir el text. És una suggerència.

    ResponElimina
  3. M’agrada’t molt el comentari de les tàpies, trobo que es un tema que no es coneix molt i es particularment interessant, moltes gracies per els links amb l’ informació addicional. Molt bona entrada!
    Andrea Bel

    ResponElimina