diumenge, 4 de març del 2012

La crisi de l'art figuratiu: un pas cap a l'abstracció


Què és l'art figuratiu? De quina forma el concep l'ésser humà? Rere aquest terme s'amaga un ampli ventall d'opinions, sentiments i impressions. Per analitzar tot això, he entrevistat una estudiant de Belles Arts gràcies a la qual he pogut perfilar una mica el concepte d'art figuratiu i introduir el desenvolupament de la seva crisi.

Al llarg de la seva història, l'art figuratiu ha estat rebut amb una gran diversitat d'opinions i punts de vista. Els autors figuratius han hagut de fer front a un gran nombre de crítiques. Això ha estat senzillament perquè no se'ls entenia, o perquè no se'ls volia entendre. Tot i així, això no els feia llençar la tovallola, més aviat al contrari. Tenien coses a explicar, tant els feia si eren compresos o no, la seva única finalitat era causar emocions que no tenien perquè ser positives. El figurativisme va arrelar amb més força als països de l'est. Un clar exemple d'això el veiem en personalitats notables com ara Benois, Sómov o Bakst

Tota obra d'art té una història sense la qual no s'hagués pogut arribar al resultat final. El que interessava als autors d'aquest corrent era plasmar idees. Amb l'escultura, això ho veiem amb més claredat. L'alemany Ulrich Rückriem extreia pedra de les canteres amb el mètode tradicional i la reconstruïa per a tornar-la a la seva forma original, no volia que la pedra deixés de ser pedra. Un altre exemple el tenim en l'escultor indi Anish Kapoor, que a l'hora de realitzar les seves obres, jugava amb els pigments de la seva terra. 


White Sand, Red Millet, Many Flowers, d'Anish Kapoor (1982)

La crisi de l'art figuratiu suposà, més que una crisi, un pas endavant cap al món de l'abstracció. Aquesta crisi vingué donada per una estereotipació sorgida durant les avantguardes. Va arribar un moment en què ja no interessava l'expressió de les idees, sinó que el que atreia a l'espectador era allò simplificat, inacabat, per això podem parlar d'un pas social cap a l'art abstracte. La crisi de l'art figuratiu donà pas a autors com Malevich, creador del corrent suprematista, que consistia en la representació de formes geomètriques bàsiques.

De la mà de l'art abstracte també ens arriben les pintures expressionistes de Barnett Newman o el minimalisme de Frank Stella, així com altres nombrosos autors de renom pertanyents a aquest corrent.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada